torsdag 19 april 2012

Berättelser från en annan värld

Imorgon inleder Fotografiska Museet i Stockholm sin utställning Stories from Another World, med Helena Blomqvist (1975-). Man skulle kunna beskriva Helena Blomqvists bilder som drömlika, men någonstans där döljer sig verkligheten och mitt i förförelsen så träffas man av blixtar av sorg och tragedi.
     Bakom The last Golden Frog, står till exempel den Gyllene Paddan. En paddart i Costa Rica, som nu mer är utdöd. Den sista exemplaret sågs 1989, av Martha Crump och berättelsen lyder att där satt en ensam hane och väntade på sin kärlek, den som aldrig dök upp. Därför dog de ut - han var den ende kvar.

Min favoritsvit i utställningen är First Women on the Moon, som är lite av en känga till fotografiet genom historien. Det där med att det inte finns några kvinnor fotograferade vid stora, avgörande händelse.

skärmdump från http://www.helenablomqvist.com/

Något som ibland diskuteras i konstvetenskapliga kretsar är ramarnas betydelse när det gäller konstverken. Och vissa konstnärers protest mot ytans begränsning. Helena Blomqvist säger dock att hon väljer inramning efter känsla och skämtar lite om att man egentligen kanske kan se ramens trend genom åren - i hennes utställning; att under tidigare år så var det populärt med ekram.

skärmdump från Bukowskis


I maj förra året klubbades två av Helenas verk på Bukowskis auktion, Contemporary & Design, och resultatet ser ni ovan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...