torsdag 3 maj 2012

Silfver, silfver, silfver

Kanske var jag lite partisk när jag valde första boken ur boktraven från ICA Bokförlag. Men jag kan helt opartiskt säga att detta är en bok som alla borde ha i sina hem.


Modernt svenskt silver av Sofia Ruding Silfverstolpe.

Jag har sällan läst en så faktaspäckad bok, som varit så pedagogiskt utförd.
      Sofia inleder med att berätta om ordet silvers ursprung och betydelse, för att sedan förklara materialets egenskaper vidare till hur man skiljer silver från nysilver och pläter. Och denna pedagogiska stil går igenom hela boken, utan att bli övertydlig, för allt vävs smidigt in och knyts ihop till en komplett historia. Även den, i silvrets värld, oinvigde kommer efter en kort bläddring i denna bok att börja säga corpus istället för bruksföremål - när det gäller silver.  -  Corpus kommer från latinet och betyder kropp, som är anledningen till ordets användande; det handlar om silverföremål som har en kropp.

Efter det inledande fokuset på materialets historia så presenteras 32 silversmeder;


Från arkitekter som Ferdinad Broberg till prinsar som Sigvard Bernadotte till Anna Atterling och Jenny Edlund, vars alster visas i uppslaget på bilden ovan. 
     Edlunds skål, som skymtar fram i nedre, högra, hörnet är uppbyggd av silverremsor, som böjts till öglor, lötts ihop och fogats samman. Man kan tänka att det tog tid och planering för att få den att inte falla ihop av sin egen tyngd. Och som Sofia beskriver den "tar man i den så både darrar och rasslar den".

Naturligtvis berättar Sofia även en hel del om den främste förnyaren av sakralt silver - Wiwen Nilsson. Bland annat den dråpliga historien om hur Lunds domkyrka, 1945, beställde en kräkla, ljusstakar och vaser av Stockholmssmeden Erik Fleming, istället för av Lunds egna stolthet. Man kan ju bara tänka sig hur bittert det måste ha känts för herr Nilsson ...
      Bukowskis har ju nyligen haft Vårens moderna auktion, som bevisar Wiwen Nilssons omåttliga popularitet.

skärmdump från http://www.bukowskis.com/auctions/566


Lite tydligare; utrop 125 000 - 150 000 kr, klubbat pris: 165 000 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...