söndag 19 augusti 2012

Formex och Finland

Formexmässans sista dag idag och för den som ännu inte hunnit spana in mötesloungen ordentligt, så tycker jag att ni ska göra det
       Formex hyllar Helsingfors, som utsetts till världens designhuvudstad 2012. Det är självklara klassiker som Marimekko och Alvar Aalto, blandat med nyare designer som Matti Klenell, som förvisso är en svensk designer, men designar för bland annat Ittala.
       Själv passade jag på att provsitta en klassiker, som inte var en nyproducerad sådan;
Pastilli, av Eero Aarnio. En design från 1967, som i New York Times beskrevs som "the most comfortable forms to hold up the human body". Och Sir Terence Conran, som sedemera grundade Design Museum i London, beskriver den i sitt lexikon som "they look like essays in period style, perhaps from Barbarella". (Barbarella, serietidning som blev en kultfilm med bland andra Jane Fonda).
       Om den är bekväm att sitta i på riktigt? Sisådär. Ryggstödet är ju, som synes, för lågt för att man ska vilja sitta och mysa med en bok, men i övrigt så - jajamensan.

Auktionsverket ropades en Pastilli ut för 3000 - 4000 kr och klubbades för 5200 kr. I år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...