onsdag 12 september 2012

Hade han fel?

Min favoritkonstnär, eller en av dem, är utan tvekan Duchamp. En annan konstnär som finns med på topplistan är Picasso. Så det kanske inte är så märkligt att jag nu tänker tipsa om Moderna Museets utställning "He was wrong" - Picasso vs. Duchamp.
    Utställningens titel kommer ifrån en anekdot att det skulle ha varit Picassos respons på nyheten om Duchamps bortgång. Med andra ord - Picasso hade inte särskilt höga tankar om Duchamp, men desto högre tankar om sig själv; "istället blev jag konstnär och slutade som Picasso".


I denna, så kallade, giganternas kamp har Moderna Museet gjort ett snurrhjul med årtal och information om vad som skedde just då.
   Väggarna är även delvis klädda av citat som till exempel;
- Dåliga konstnärer kopierar. Bra konstnärer stjäl.
- Konst är antingen ett plagiat eller revolution.
Där Picasso står för det första och Duchamp för det andra. Två citat som går isär, men ändå går det ju att diskutera huruvida Duchamp kopierade, stal eller gjorde revolution, samt dito när det kommer till Picasso.

Duchamp sa vidare "Om en skugga är en tvådimensionell projektion av den tredimensionella världen så är den tredimensionella värld vi känner till en projektion av det fyrdimensionella universum."
      Moderna Museet har tagit fasta på detta citat och hur Duchamp arbetar inte bara med skuggor framställda med hjälp av belysning, utan även med skuggor i filosofisk mening.


Nåväl, 1913 byggde Duchamp Cykelhjulet - för att "roa sig". I samma veva roade sig Picasso med att klippa och klistra sin Flaska, glas och vin.


Att analysera denna utställning i endast ett blogginlägg ter sig som en omöjlig uppgift, men jag vill passa på att påminna om att vi inte får glömma att 1913 skapade även Henry Ford det första löpande bandet och Ziegfeld Follies lanserade foxtrotten, samt att hattnålsskydd började säljas på Stockholms spårvagnar för att skydda andra passagerare mot dessa "fruktansvärda spjut" ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...