tisdag 16 oktober 2012

Dagens favorit

Idag trillade det in en ny favorit på Auktionshuset Kolonn;

Till auktionen

En Lambert Werner, som jag direkt kände att den skulle passa bra på min vägg.

Lambert Werner (1900-1983), var ett fan av GAN, men hängde lite till och från med Kandinsky och Klee och jag kan gissa att det fanns lite av en inbördes beundran, grabbarna emellan. Om man nu jämför deras konstnärliga uttryck.
      Werner föddes i Stockholm, drog till Berlin och vidare till Paris, där han hade sin premiärutställning på Galerie Mots et Images 1928.
      Ibland beskrivs hans konst med ord som 'automatism', men om det tvista de lärda. Det vill säga, kan det klassas som automatism när det gäller blandteknik och arbete genom tvättningar och lasyer, frottage och skrapningar och därmed tyder på ett visst mått av beräknande för att uppnå resultat? Men det är ju sådan konstvärlden är, den vill så gärna tycka och ibland blir det 'tyckningar' såsom; Hans målningar innehåller en figurativ symbolik, vilket genast gör det figurativa till ett abstrakt begrepp som kan tolkas fritt, då det inte längre är figurativt. Och med detta blir både det figurativa och symboliken egentligen meningslösa som sanningar ... Kan vara ett annat sätt att tycka.

Werner finns annars bland annat representerad på vårt egna Moderna Museet, men även på Institut Tessin och Musée National d’Art Moderne i Paris, Nationalgalerie Berlin och museerna i Nürnberg och Wuppertal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...