söndag 2 december 2018

Digitaltryckta mattor

Kasthall Design Studio tillämpar en ny digital tryckteknik i två prestigeprojekt. Bank Hotel och NK Stockholm blir först ut att inredas med Kasthalls moderniserade hantverk. Den nya tekniken möjliggör för Kasthall Design Studio att skapa digitaltryckta mattor i nästintill obegränsad storlek och med oändliga kombinationsmöjligheter i färger, former och mönster.

Kasthall har sedan företaget grundades 1889 ständigt utmanat rådande hantverkstekniker och har genom åren skapat nya original med hjälp av kreativa produktionsmetoder. Nu fortsätter Kasthall ligga i framkant genom att ta sig an en ny digital tryckteknik för att skapa mönstrade mattor, utan några begränsningar i vare sig mönster, storlekar eller färger. Den nya tekniken är ytterligare ett verktyg för Kasthall som hjälper arkitekter att förverkliga sina idéer.

Tidigare digitala trycktekniker för mattor har haft begränsningar i antal färger. Den nya tekniken är betydligt snabbare, ger ett djupare genomtryck och med en högre upplösning på tryckfilen. Vilket resulterar i ett mer detaljerat motiv med ett rikare färgspektrum.I samband med utvecklingen av nyöppnade Bank Hotel kontaktades Kasthall av huvudarkitekten Jonathan Söderblom. Kasthall fick i uppdrag att skapa en heltäckningsmatta som skulle bidra till hotellets känsla av internationell elegans. Mary Ellen Axelsson, Area Sales Manager på Kasthall, hämtade sin inspiration från franska tapeter och därefter skapade Kasthall Design Studio ett mönster i större skala. Resultatet, en mörkgrön blomstermönstrad matta i art noveau-stil, finns nu att se i Bank Hotels cocktailbar Papillon.


Tekniken har även tillämpats i varuhuset NK i Stockholm, i ett projekt tillsammans med designstudion Bas ID, som önskade lägga en heltäckningsmatta likt en konceptuellt sammanhängande butikskropp, där mattan blir en stark sammanlänkande del, både visuellt och taktilt. Mönstret härstammar från NKs ytskiktspalett med gångstråk i vit och grön marmor. För att skapa en unik och levande mönsterbild togs marmoreringen fram på traditionellt vis för hand med färg. När mönstret var framtaget och digitaliserat, arbetade Bas ID och Kasthall med olika färgreferenser för att hitta rätt nyans och färgställning. Kasthall Design Studio utvecklade därefter mönstret så att det med hjälp av den nya trycktekniken kunde gå från idé till verklighet och rapporteras i obegränsad storlek.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...