fredag 14 december 2018

Etcetera av Jan Ekselius

Etcetera designades år 1970 av Jan Ekselius och har sedan dess ofta fått stå som en ikon för 70-talets formgivning. Än idag är efterfrågan på Etcetera stor och serien företräds med jämna mellanrum bland världens främsta auktionshus för design. I ett unikt samarbete mellan Artilleriet och formgivaren Jan Ekselius återupptar Artilleriet nu originalproduktionen av Etcetera. Fåtöljen med sin karaktäristiska och organiska form är en del av svensk designtradition, garanterad att höja nivån på varje miljö där den placeras.
Kunskapen och erfarenheten från originaltillverkningen har tagits tillvara under arbetet med produktionen av Etcetera. Tillsammans med hantverkare med erfarenhet av Etcetera hos J.O. Carlsson och Forsbergs i Småland har tillverkningen återupptagits för att möta absolut högsta klass av kvalitet och hållbarhet. Tillverkningen av Etcetera vittnar om ett genuint hantverk, en äkta kärlek till möbeln och en unik yrkesskicklighet.

- Det hela började när jag som student vid Royal College of Art i London upptäckte hur fint och naturligt elastiska material formade sig när de sträcktes över en konvex form. Jag gjorde en prototyp i skolans verkstad av bockat stålrör och juteväv, som doppats i latex. Prototypen blev sedan ett av mina examensarbeten. När produktionen startade 1972 vid J.O. Carlsson insåg vi att den elastiska väven var svår att använda och jag började leta efter ett ersättningsmaterial. Jag hittade det så småningom hos Volvo, när de uppfann sitt ställbara svankstöd av Pullmaflex. Nu har konceptet och komforten utvecklats ytterligare med hjälp av elastiska band, säger Jan Ekselius.

Jan Ekselius är en svensk formgivare född år 1946, han studerade vid Royal College of Art i London mellan 1967-1970. Jan Ekselius är erkänd för sin design av Etcetera som formgavs på 70-talet. Jan Ekselius fåtöljer har fått en ikonisk status och säljs på ledande auktionshus som Auktionsverket, Bukowskis m.fl. och finns även representerad i "1000 Chairs" - ett urval av 18- och 1900-talets bästa stolar. Från december 2018 finns Etcetera åter i nyproduktion hos Artilleriet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...