måndag 6 januari 2014

Granna kanna

Jag tänkte att vi skulle reda ut det här med glaskannorna, en gång för alla.


Den gröna till vänster är en kanna från Lindshammar glasbruk och den röda till höger är en kanna från Reijmyre glasbruk.
Jag vet, de är snarlika, men kika på handtagen så ser ni en markant skillnad.
        Den gröna till vänster är designad av Gunnar Ander och den röda kannan tillskrivs allt som oftast Monica Bratt - MEN - om man kikar på Reijmyre glasbruks hemsida så finns det inget som bestyrker detta. Däremot har de tagit upp designen igen och kallar kannan numer för H55, eftersom den den vann designpris i samband med utställningen i Helsingborg. Tidigare hade den beteckningen S7. Så vi kanske kan utgå från att den har en okänd formgivare, med tanke på att Reijmyre annars borde vilja tillskriva någon denna design.

Kannan med luftbubblor är däremot Johansfors glasbruk;Och så här ser de nya Reijmyrekannorna ut idag;

Bild lånad från http://www.reijmyreglasbruk.e-butik.se/2 kommentarer:

  1. H55 och S7 är snarlika men olika kannor. Båda tillverkades samtidigt på Reijmyre och finns med i katalogen 1957. H-kannan kommer ursprungligen från en riktigt gammal modell som moderniserats och den andra är en modifierad modell som har ett kantigare handtag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aah, spännande! Men ingen upphovsman/kvinna?

      Radera

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...