torsdag 13 december 2018

Bröderna CastiglioniAvantgarde och ergonomi i perfekt harmoni – nu återlanserar Poltrona Frau 60-talets klassiker Sanluca i en limiterad kollektion för att fira bröderna Castiglionis 100 års jubileum. Unikt för kollektionen är det mycket speciella tyget ”Geophysical Waves” framtaget 1968 av designgiganten och brödernas nära vän Max Huber.

I år är det 100 år sedan Fratelli Achille Castiglioni föddes och 50 år sedan brodern Pier Giacomo Castiglioni gick bort. För att hylla deras arbete lanserar Poltrona Frau nu en limiterad kollektion av designklassikern Sanluca. Fåtöljen, som blivit en stor ikon inom italiensk design, är en hyllning till den nära relationen mellan bröderna Castiglioni och Max Huber.

Konstnären och den grafiska designern Max Huber, som var mest verksam under 50- och 60-talet skissade och utarbetade det egendomliga mönstret och tyget ”Geophysical Waves” och nu lanserar Poltrona Frau den klassiska fåtöljen i Max Hubers originaldesign från 1968, och låter kollektionen förmedla designgiganternas extraordinära resa genom livet.


Achille Castiglioni föddes 1918 i Milano och tog examen i arkitektur 1944. Sedan dess dedikerade Achille Castiglioni större delen av sitt liv till att experimentera med industridesign tillsammans med sina bröder Pier Giacomo Castiglioni och Livio Castiglioni. Achille Castiglioni och brodern Pier Giacomo ingick ett nära partnerskap där de jobbat med allt ifrån stadsplanering till arkitektur och design. I deras arbete fokuserade de på nya tekniker och material för att utveckla och ta fram en integrerad designprocess. Achille blev tilldelad ett flertal utmärkelser, bland annat Compasso d’Oro och har formgett för stora varumärken som Flos och Zanotta.

Pier Giacomo Castiglioni tog examen i arkitektur 1937, och grundade samma år en designbyrå tillsammans med sina bröder. Med det gemensamma målet att skapa modern design genom innovativa material och processer tilldelades Pier Giacomo flera priser för sitt arbete, däribland Compasso d’Oro. Pier Giacomo Castiglioni var även aktiv i ett flertal designkommittéer fram till sin bortgång år 1968.


Max Huber föddes 1919 i Baar i Schweiz och utbildade sig vid Kunstgewerbeschule i Zurich. Han började sin karriär på en reklambyrå men när andra världskriget startade flyttade han till Milano för att undvika tjänstgöring i den schweiziska armén. I Milano började han jobba på Studio Boggeri, grundad av grafiska mästaren och fotografen Antonio Boggeri och det var under slutet på 40-talet som Huber designade sina mest ikoniska verk. Han har designat allt ifrån skivomslag, magasin, grafiska profiler och senare storskaliga installationer tillsammans med Achille Castiglioni. 1954 tilldelades han det italienska industridesignpriset Compasso d’oro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...