fredag 28 december 2018

Moderna Museet startar pod


Hur gör man för att lära sig förstå modern konst, vad gör en överintendent på dagarna (egentligen) och är det förbjudet för en Moderna Museet-anställd att skratta åt ett konstverk? I premiäravsnittet av Moderna Museet-podden träffar Kristin Lundell den avgående museichefen Daniel Birnbaum för ett samtal om hans tid som överintendent, om konst i allmänhet och Moderna Museet i synnerhet.

Moderna Museet har en av världens främsta samlingar av modern konst och har sedan öppnandet 1958 presenterat hundratals utställningar. Lokalerna på Skeppsholmen i Stockholm och på Ola Billgrens plats i Malmö är lika mycket en mötesplats för konstnärer och besökare som mellan konstformer och kulturuttryck.
Vid sidan av det publika arbetet pågår också annan verksamhet på Moderna Museet. Dagligen utförs varsam konservering av verk ur museets 130 000 föremål stora samling. Varje vecka anordnas konstkurser för exempelvis hemlösa kvinnor och i mötesrummen beslutas både vilka verk som ska hämtas upp från magasinet och vilka nyförvärv som ska göras. Men hur konserverar man egentligen ett konstverk av papper? Hur bestämmer man vilka verk ur Moderna Museets stora samling som ska tas fram och hängas i utställningssalarna? Och varför reagerar inte en konstpublik lika utlevande på sina upplevelser som exempelvis konsertbesökare?
 

I tio avsnitt kommer Kristin Lundell, pressekreterare på Moderna Museet, att röra sig runt i museets olika verksamhetsdelar. I premiäravsnittet träffar hon Daniel Birnbaum som vid årsskiftet lämnar arbetet som överintendent efter åtta år på posten. Det blir ett samtal kring konstens roll i samhällsdebatten, om hur man gör för att hitta en väg in i den moderna konsten och vad han egentligen tänker varje gång som det kommer ett regleringsbrev med instruktioner från Kulturdepartementet.

Moderna Museet-podden kommer ut med tio avsnitt under våren. Avsnittet med Daniel Birnbaum finns att lyssna på från och med idag den 17 december där poddar finns.

(Intromusiken är ”Walk on by” med El Perro Del Mar. Podden produceras av produktionsbolaget Rundfunk.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...