Rosendahls nya serie med mönster av Nanna Ditzel. Kors & tvärs, som mönstret får heta på svenska, är ju lite to die for. Nanna Ditzel förtjänar egentligen ett eget inlägg. Denna pionjär, denna fantastiska designer. Färgerna i denna serie är grått, vitt, svart och rött och kommer så väl som på porslin som på silikon, papper och textil. Oerhört läckert att kombinera de olika färgerna. Mönstret Kors & tvärs kommer ifrån en tapet som Ditzel designade på 1950-talet.
Dessa kökshandukar med Muminmönster från Finlayson. Jag fnissade förtjust och de känns helt rätt för den svenska marknaden.
Serien Horisont, från Paradisverkstaden. Så vackra och så levande. Jag har en kruka här hemma, men jag känner att den är så vacker att jag lika gärna kan använda den som skål och ställa fram på bordet så att alla kan se.
Foto: August Eriksson |
Denna pall designad av Marie Louise Hellgren. Gjord av spillvirke från Malmstens Lilla Åland, inspirerad av Fibonaccikodens matematiska talföljd. Så cool och så inspirerande idé. För att inte tala om namnet - Lilla Snåland.
Wasa Ekotextil köper upp textilspillet från när tex en t-shirt tillverkas av någon av de klädkedjor som tillverkar sina kläder i Indien. Deras samarbetspartner finns nämligen i Indien. Där smälts textilen ner och spinns och vävs till nya tyger. Ingen ny färgning sker utan de färger som finns är de som används - allt för att spara på miljön och för att de anställda ska slippa giftiga färger.
Även det där med att de tar reda på sitt eget spillvatten och låter det rinna ut, vid sidan av fabriken för att vattna jorden så att de anställda kan odla där är ju helt fantastiskt.
Japp, det var mina favoriter från höstens Formexmässa.
ps. Jag har en favorit till;
Dessa flaskor från Carl-Oscar, designade av Annika och Niclas på Carl Oscar & Magdalena Lundqvist. Varje flaskas design har sitt ursprung ur en runa. Runa, som förövrigt betyder "visdom" eller "hemlighet". Nu är det väl kanske inte runorna som fascinerar lika mycket som hur mönstret spånats fram ur en personlig erfarenhet. Där finns hammare från Kumla stadsvapen, för att Niclas är född där. Där finns 1725, för att det är Magdalenas barns födelsedagar. Där finns vindruvor från söderväggen på huset Sandkullen i Haftersbol utanför Hagfors där Annika är uppväxt. Det är så galet många detaljer och det är så härligt med den personliga anknytningen samtidigt som jag själv får lägga mina egna tankar och betydelser till detaljerna. Magdalena Lundqvists övriga design kan du bland annat se på flera av Sveriges större hotells tapeter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar