söndag 8 januari 2012

Mysteriet med Salix

I Februari är det återigen dags för Antikmässan ute i Älvsjö. I år är mässans tema Original & Originell!, medan det förra året var Besjäla ditt hem. Nåväl, under mitt besök på förra årets mässa fann jag en servis som besjälar mitt hem;
Nämligen den rödmönstrade som syns där bakom ballerinan. Det är Salix (Stig Lindberg) från Gustavsberg. På förra årets mässa låg priset för en kaffekopp+fat runt 250kr.

Salix var i produktion mellan 1954-1970. Jag har en liten samling av Salixting. Det hela beror på att när jag var liten så fick jag några koppar, sockerskål och gräddkanna av min morfars fru. Av någon anledning blev jag fascinerad och sparade dem istället för att galet leka sönder dem. Jag har dock några frågor kring just Salix, som jag ämnar ta reda på. För det är som så att mina delar består av både den svarta och röda färgen, så 1) hur ser en hel servis ut, är den enfärgad eller tvåfärgad? 2) vilka delar/hur många delar innehåller en hel servis?

Ett litet tips så under loppisjakten kan vara att veta om att kopior har gjorts;
Vilket för min del inte alltid är en nackdel, när jag tänker ur konstteoretiska perspektiv. Utan det hela blir lite spännande. Nåväl, den här artikeln är ur Form nr 9 1960.

En annan nyhet när det gäller Salix är att Gustavsberg nu återupptar Salixdekoren i rött. I oktober 2010, började de med en svarta versionen. Och mina frågor blir fler;För som ni ser på bilderna, så ser kopparna inte likadana ut... Varför?
Jag får helt enkelt se till att ta reda på svaren till alla dessa frågor.

På återseende!

2 kommentarer:

  1. Dom ser ut som Spisa Ribb och Adam och Eva kopparna från Gustavsberg som nytillverkas, dom kör väl samma på alla av någon ekonomisk anledning kanske? Varför har alla dessa ett rundar fat när de från början hade ett kantigt då? Frågorna blir bara fler och fler;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte fråga Gustavsberg, som hänvisade mig till museet. Så nån dag ska jag ta tag i det och se vad jag kan få fram för information. Nån måste ju sitta inne med svaret :)

      Radera

Art déco och Auctionet

Auktionssajten Auctionet har startat en youtube-kanal. Bland 7 st klipp så finns där bland annat ett där du kan lära dig lite om Lisa Lars...